CUM LUCREZ: Avocat Andrei Koszti

Avocatul de instanta numara printre principiile de baza ale profesiei pe care o reprezinta, promovarea si apararea drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale clientilor, ca si staruinta prin toate mijloacele legale pentru realizarea liberului acces la justitie. Am discutat cu el despre metodele de lucru care l-au sustinut ca avocat timp de aproape doua decenii.

Membru al Baroului Bucuresti din 1998, avocatul Andrei Koszti crede ca „Oricare ar fi drumul pe care alegi sa-l urmezi dupa terminarea Facultatii de Drept, trebuie sa fii constient ca oamenii isi vor pune uneori destinul in mainile tale. Acorda-le incredere, pricepere si un pic de talent, iar rasplata va fi pe masura”.

Localitate:

Bucuresti

Pozitia actuala:

Avocat titular Cabinet Avocatura Koszti Andrei

Telefonul mobil pe care-l folositi:

Blackberry

Computerul actual:

Un PC de ultima generatie

Un cuvant care descrie cel mai bine modul cum lucrati:

Ma apuc de toate si sper sa le termin pe toate. Oricum, respect termenele.

Ce aplicatii / programe / instrumente va sunt indispensabile pe parcursul unei zile de lucru?

Agenda legislativa (Lege 4.0), Portalul instantelor de judecata si organizer-ul din telefon.

Ce browser de Internet folosti / preferati?

Mozilla Firefox

Cum arata spatiul Dvs. de lucru / biroul Dvs.?

Ravasit, dar fiecare lucru e la locul lui (din punctul meu de vedere). Am obiceiul mai putin „serios” de a tine lucrurile foarte la indemana, chiar daca am nevoie de ele doar o singura data pe saptamana.

Care este cea mai buna metoda prin care economisiti timp / tineti stresul vietii de avocat sub control?

Stresul in aceasta meserie nu poate fi tinut in frau decat daca nu-ti pasa de clientii tai. Problemele lor nu trebuie sa fie si problemele mele, insa solicitarile lor trebuie intermediate corect, eficient, gestionate de mine in asa fel incat speranta pe care si-o pun in actul de justitie sa aiba o baza de pornire pozitiva. Iar daca uneori solutia finala nu este cea asteptata de ei, trebuie sa fii in stare ca avocat sa le prezinti partea pozitiva a lucrurilor.

In instanta toti au dreptate, insa pe rand! Incerc sa-mi educ clientii sa nu ma deranjeze fara rost, telefoanele pe care le dau si le primesc (in timpul programului) sa fie cat mai scurte si la obiect, apoi imi place ca dupa o anumita ora a zilei sa-mi acord un pic de timp liber, chiar daca ulterior, seara, uneori voi lucra pana mai tarziu.

Folositi o lista „to do” ca sa va stabiliti prioritatile? Si daca da, pe ce o tineti?

Folosesc organizer-ul telefonului si o agenda (fizica), dar chiar si asa uneori imi dau lista „to do” peste cap.

Pe langa telefon si computer, fara ce alt gadget / instrument nu puteti trai?

Daca ambele sunt conectate la Internet in permanenta, este arhisuficient. Imi place sa port cat mai putine lucruri prin buzunare… Ah, si ar mai fi cardurile bancare.

La ce lucru sunteti mai bun decat oricine altcineva? Care va este secretul?

Nu am niciun secret. De altfel, la cati avocati suntem pe piata in acest moment cred ca ar fi greu sa aiba fiecare secretul sau. Incerc sa arat clientului ca poate avea incredere in mine atunci cand imi pune problema pe masa. Incerc sa-i arat ca atunci cand ma intreaba ceva, stiu exact ce ii raspund – si pe „limba lui”. Iar daca nu stiu, ii raspund sincer si ma informez.

Daca clientul nu intelege ce-i spui, degeaba folosesti cuvinte elevate sau strict juridice doar ca sa pari destept. Clientul trebuie sa inteleaga ce vei face pentru el si la ce sa se astepte fata de solicitarea lui. Altfel, a doua oara te va evita.

Ascultati muzica atunci cand lucrati? Si daca da, ce gen?

De regula cand lucrez merge televizorul in fundal, in surdina pe un post de stiri. Muzica ascult doar in masina.

Ce cititi in acest moment?

Cu cititul e mai dificil. In epoca informaticii, a calculatoarelor, tabletelor, si altor gadgeturi care-ti pun la dispozitie informatie multa si mult prea repede, a citi o carte cred ca pentru multi este un deziderat. Realizez insa aceasta scapare si in ultima vreme am inceput sa citesc o carte de istorie, veche din 1925, premiata de Academia Romana la vremea respectiva. Si, desigur, ca orice jurist, citesc zilnic articole publicate in mediul online, avocatura.com etc.

Sunteti introvertit sau extrovertit?

Eu, si uneori altii, spun ca sunt introvertit. Totusi, la o analiza atenta cred ca reusesc sa ma situez la o medie.

Care este programul Dvs. de somn?

22 – 24 ora de culcare, iar la 7.00 este trezirea.

Completati spatiul liber. Mi-ar placea sa-l / sa o vad pe _______ raspunzand acelorasi intrebari.

Nu urmaresc o persoana anume, insa la aceste intrebari ar trebui sa-si raspunda mai toti avocatii. Macar in gand.

Cel mai bun sfat pe care l-ati primit vreodata?

Tata mi-a spus odata cu intrarea in avocatura: „Sa fii atent cu oamenii. Daca nu le poti face un bine, macar sa nu le faci rau”. Cred ca este cel mai bun sfat pe care l-am primit vreodata si care se aplica in orice domeniu si segment din viata.

Grecii sau romanii? Motivati-va optiunea.

Grecii. Pentru ca spre deosebire de romanii care au inventat dreptul, grecii au inventat politica si arta de a vorbi. Ori, legea fara arta oratoriei este un termen sec. Si apoi, de multe ori politicul face legi. Doar arta oratoriei este cea care poate face dintr-o lege nedreapta, o aplicare dreapta a ei. In plus grecii au supravietuit ca natie… romanii, nu (sic!)

Ce inseamna pentru Dvs. succesul in profesia de avocat?

Sa fii privit pe buna dreptate ca o persoana care poate sa apere. Sa apere pe oricine, de la vinovat la nevinovat, sa poti sa-ti impui dreptatea clientului tau fata de dreptatea partii adverse.

Bineinteles, ca si independenta financiara, si asigurarea unui trai decent reprezinta un efect al succesului. Pana la urma cu totii plecam de acasa pentru a fi platiti pentru munca depusa.

Mai aveti de adaugat ceva pentru cititorii nostri?

Pentru cititorii-avocati: Sa nu uite ca lucreaza spre binele clientului. Daca clientului ii va fi bine, le va fi si lor.

Pentru cititorii-clienti: Sa aiba incredere in avocati, in actul de justitie si in dreptatea lor. Sa fie deschisi, sinceri, dar exigenti.

Sursa articol: www.avocatura.com

Nu exista comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.

+4 0722.484.027

/