Astfel de fapte se pot face printr-un cadru organizat, legal, institutionalizat prin intermediul Asociatiilor sau Fundatiilor non profit, cunoscute generic ca si Organizatii Non-Profit.
Asociaţia este definita ca: subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înțelegeri, pun în comun şi fără drept de restituire contribuţia materială, cunoştinţele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activităţi în interes general, al unor colectivităţi sau, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial.
Fundaţia este definita ca : subiectul de drept înfiinţat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic între vii ori pentru cauză de moarte, constituie un patrimoniu afectat, în mod permanent şi irevocabil, realizării unui scop de interes general sau, după caz, al unor colectivităţi.
Asociaţiile si fundaţiile au dreptul de a fi sprijinite în desfăşurarea activităţii lor de către autorităţile publice sau locale, Ordonanta nr. 26/2000 mentionand că persoanele juridice constituite legal vor fi sprijinite prin următoarele modalităţi:
a) punerea la dispoziţia acestora, în funcţie de posibilităţi, a unor spaţii pentru sedii, în condiţiile legii;
b) atribuirea, în funcţie de posibilităţi, a unor terenuri în scopul ridicării de construcţii necesare desfăşurării activităţii lor.
Totodată, autorităţile publice sunt obligate să pună la dispoziţia asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor informaţiile de interes public, în condiţiile legii.
Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general prevede că persoanelor fizice sau persoanelor juridice fără scop patrimonial – asociaţii ori fundaţii constituite conform legii – sau culte religioase recunoscute conform legii, li se pot atribui contracte de finanţare nerabursabile, după procedura şi etapele prevăzute de lege.
Prin urmare infiintarea unei Asociatii sau a unei Fundatii pot avea mai multe avantaje in demararea sau sustinerea unui scop cu interes general, colectiv sau personal cat timp nu are un scop comercial, patrimonial, veniturile obtinute din donatii, cotizatii, finantari urmand a fi directionate catre scopul in care au fost infiintate.
Cabinetul nostru de avocatura va poate sustine prin serviciile juridice oferite pentru:
- infiintarea asociatiilor sau fundatiilor
- modificarea actelor constitutive sau cele necesare bunei functionari si in cadrul legal conform legislatiei in vigoare.
Totodata prin colaboratorii nostri din domeniul fiscal-contabil, va putem sustine in derularea activitatii in vederea incadrarii acesteia in scopul declarat si urmarit pentru a evita riscul unor derapaje in sistemul financiar-contabil.