Aria sanctiunilor prin amenzi (contraventiile) este foarte vasta in legislatia actuala a tarii noastre, fiind privita ca o corijare de la abaterea normei sociale fara a avea gravitatea unei sanctiuni de ordin penal, insa fiind reglementate si urmarite mai drastic decat daunele din legislatia civila.
Practic fiecare domeniu reglementat prin legislatie, are un capitol dedicat sanctiunilor in caz de abatere de la norma sa, aspect realizat prin stabilire de amenzi .
Cu toate acestea reglementarea juridica a masurii in sine, a drepturilor si obligatiilor persoanei sanctionate contraventional pot fi rezumate printr-un singur act juridic – O.G. nr.2/2001 care prevede reguli generale dupa care se poate contesta o amenda contraventionala (diferit de amenzile penale) .
Tinand seama atat de practica neunitara si aspectele controversate din practica judiciara, cat si de pozitia Curtii Europene a Drepturilor Omului referitoare la aplicarea, in materie contraventionala, a principiilor de procedura penala care protejeaza drepturi fundamentale ale persoanei, regimul juridic al contraventiilor reprezinta o arie atent analizata de Cabinetul nostru de avocatura, oferind in acest sens:
- consultanta in preventia abaterilor contraventionale
- asistare in fata instantelor competente cu privire la plangerile contraventionale ce fac obiectul litigilor contraventionale.