Incheierea unui contract – drepturi si obligatii reciproce cu valoare de lege – reprezinta poate cel mai uzual si banal act pe care oamenii il semneaza in societatea civila.
Un contract este definit ca fiind „acordul între două sau mai multe persoane cu intenţia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic„.
De aici o serie de efecte juridice care odata negociate si acceptate de catre parti ajung sa capete valoare de lege pentru ele, putand sa ajunga a fi consfintite de o instanta de judecata sau chiar puse direct in executare silita de catre un executor judecatoresc, daca nu sunt respectate ca atare.
Iata de ce la incheierea unor astfel de acte juridice, care in general afecteaza nu doar partea subiectiva a vietii sociale dar in cele mai multe cazuri chiar partea financiara a partilor semnatare, prezenta unui avocat este nu doar recomandata dar chiar indispensabila pentru explicarea si garantarea drepturilor/obligatiilor dar si pentru transpunerea vointei reale a partilor in cuprinsul unui act si intelegerea efectelor produse spre o buna si corecta asumare.
In plus, posibilitatea ca avocatul sa ateste actul incheiat certificand astfel identitatea partilor, continutul actului si data certa a semnarii acestuia, face ca actul sa capete puteri asemanatoare cu cele al unui act autentificat notarial.